Er lijkt geen rem op te zitten: de alsmaar stijgende gas- en dus ook stroomprijzen. Veel huishoudens hebben vandaag de dag moeite om rond te komen. En helaas is het einde nog niet in zicht. De energierekening zal dus nog verder stijgen, in dit artikel vertellen we meer over de situatie.

De winter komt eraan, bereid je voor op hoge energieprijzen!

Een klein icoon van een kalender

16/8/2022

Er lijkt geen rem op te zitten: de alsmaar stijgende gas- en stroomprijzen. Veel huishoudens hebben vandaag de dag moeite om rond te komen. En helaas is het einde nog niet in zicht, de energierekening zal nog verder stijgen. In dit artikel vertellen we meer over de situatie.

Bij EnergyZero maken we ons al een tijd grote zorgen over de ontwikkelingen op de energiemarkt en de consequenties voor de Nederlandse consument. Volgens Auke Ferwerda, oprichter EnergyZero, wordt de mogelijke impact van de energiecrisis door politiek Den Haag onderschat en wordt er onvoldoende naar serieuze alternatieven gekeken. Huishoudens en bedrijven kunnen de energierekening nu al niet of nauwelijks betalen. Hoewel het nog zomer is, neemt EnergyZero wel nu al een eerste stap om haar klanten te behoeden voor een bizar hoge eind- of jaarrekening en verhoogt zij daarom de maandbedragen.

Energie-expert en oprichter EnergyZero, Auke Ferwerda

Check onderstaand interview met Auke Ferwerda, waarin hij zijn persoonlijke visie toelicht.

Video met Auke Ferwerda

Waarom wordt mijn maandbedrag verhoogd?

De verwachting is dat aan de stijging van de energieprijzen voorlopig nog geen einde komt. Daarnaast staan de herfst en de winter voor de deur, wat betekent dat er meer verbruikt wordt. De hoofdoorzaak van de extreme prijsstijging van gas komt voornamelijk voort uit de gestegen vraag naar gas en het verlaagde aanbod. Door de strenge winter van 2020/2021 waren de gasvoorraden aanzienlijk geslonken en moesten deze worden aangevuld. Daarnaast leidt de nog steeds voortdurende oorlog tussen Rusland en Oekraïne tot sterke prijsstijgingen en lagere toevoer van gas. Helaas is de stroomprijs sterk gerelateerd aan de gasprijs. Dus ook de prijs van stroom maakt ongekende stijgingen mee. De verwachtingen zijn zelfs dat de prijzen de komende maanden nog verder zullen stijgen. Door deze ontwikkelingen is het huidige maandbedrag bij consumenten veel te laag. Om bij een jaar- of eindrekening goed uit te komen moeten de maandbedragen nu wel verhoogd worden.

Prijsstijging in beeld

Om een volledig beeld te krijgen bij het verloop van de prijsstijging is in onderstaande grafiek de prijs voor elektriciteit en gas vanaf juli 2021 in kaart gebracht. Hier is goed te zien hoe extreem die prijsstijging is.  

De grafiek geeft de gemiddelde prijs weer van zowel gas als stroom, let hierbij op dat de prijs voor stroom elk uur anders is dus dat het kan afwijken. De stippellijnen bij beide grafieken geven de voorspellingen van de handelsbeurs aan voor de rest van 2022. Deze verwachtingen schetsen helaas een weinig positief beeld.

Video met Auke Ferwerda

Het dynamisch energiecontract, slim of niet?

Bij EnergyZero, voorvechter van het dynamisch energiecontract, ontvang je energie tegen inkoopprijs. Een inkoopprijs die aangeboden wordt vanuit de energiemarkt. Wij kopen dagelijks onze stroom en gas in. Dit is per uur voor stroom (elektriciteit) en per dag voor gas en kan continu veranderen door de situatie. Omdat dit zo veranderlijk is, zou je je kunnen afvragen of het wel verstandig is om een dynamisch energiecontract af te sluiten. Het antwoord is een volmondige ja. Een belangrijke reden om voor een dynamisch energiecontract te kiezen, is dat op de prijzen bij een dynamisch energiecontract van EnergyZero geen risico- of margeopslag betaald wordt, behalve de wettelijke opslag vanuit de overheid. Hoewel het nu nog ver weg lijkt, profiteer je alleen bij een dynamisch energiecontract meteen van prijsverlagingen. Zodra er een positieve impuls in de markt komt zal dit direct effect hebben op de prijs die je bij ons betaalt. Een dynamisch energiecontract heeft niet alleen een gemiddeld laag tarief tot gevolg, maar kan je ook helpen slimmer om te gaan met energie. Door gebruik te maken van energie op momenten dat het nog goedkoper en groener is.

Meest gestelde vragen

Heb je al een dynamisch energiecontract bij ons, dan hebben we hieronder de meest gestelde en dringende vragen met een antwoord voor je op een rijtje gezet.  

Andere nieuwsberichten

Wil je meer lezen over het onderwerp, dan raden we je de volgende nieuwsartikelen aan, waarin de situatie nog eens helder uiteengezet wordt. Hier een greep uit de berichten van de media van de afgelopen twee weken.